Het Weetje van Wim | september 2024

Arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse analyseert omzet- en verzuimcijfers van de schoonmaakbranche in Nederland. In het Weetje van Wim legt hij elke maand uit hoe de branche zich verhoudt tot andere sectoren en de economische ontwikkelingen. Lees hier de analyse van de eerste drie kwartalen van 2024.

Na de verrassende groei van onze Nederlandse economie in het tweede kwartaal en de al bekende groei van de werkgelegenheid in datzelfde kwartaal, is de werkgelegenheid in juli blijven groeien (met +0,8%). In september bleek dat de Nederlandse werkgelegenheid ook in augustus weer wat was gegroeid, maar met +0,3% in een behoorlijk lager tempo, dus voorlopig +0,5% in het derde kwartaal. De werkloosheid steeg in augustus licht naar 3,7%, dus nog altijd stevig onder de krapte-grens van 5% (daaronder is de arbeidsmarkt krap, daarboven is het voor werkgevers makkelijker om aan goede kandidaten te komen).

 

In de context van de sterk afgekoelde economie is het aantal faillissementen in Nederland totaal en in de schoonmaakbranche in de afgelopen 4-5 kwartalen opgelopen, en inmiddels (eindelijk) weer op of boven het niveau van voor corona gekomen. De onder economen vrij breed gedeelde verwachting is dat deze aantallen de komende kwartalen verder zullen oplopen.

 

Tegelijk bleek dat het ziekteverzuim in de totale economie en in de schoonmaakbranche weer wat is afgenomen, naar 5,1% respectievelijk 7,2% in het tweede kwartaal. Dat is een flinke verlaging ten opzichte van de piek van begin 2022, maar nog steeds erg hoog ten opzichte van het verzuim voor corona en sinds de invoering van de Wet op de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte in 2004.

Tot slot werden in de afgelopen maand ook de omzetgroeicijfers van een groot aantal sectoren, waaronder de schoonmaakbranche, bekend. De groei van +10,4% in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder is wat kleiner dan in het eerste kwartaal (+11,0%), maar ten opzichte van de rest van de zakelijke dienstverlening stevig groter dan het gemiddelde van +6,2%.

 

Ook in september was het economisch optimisme nog wat kleiner dan begin dit jaar. Vroege indicatoren van de ontwikkeling van de totale economie kruipen maar heel langzaam terug naar stabilisatie (het producentenvertrouwen, de ontwikkeling van de internationale handel in de Eurozone), de inkoopmanagersindex (PMI) van de maakindustrie zakte nog wat verder terug in de krimpzone, en de werkgevers in de maakindustrie willen per saldo hun personeelsbestanden toch wat minder gaan uitbreiden.

Het is dus denkbaar dat de economische groei in het tweede kwartaal een tijdelijke plus was. Dat, in combinatie met de nu duidelijk afkoelende groei van de werkgelegenheid, kan tot gevolg hebben dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig wat kleiner zal worden. De groei van het aantal faillissementen zou daarbij zelfs nog eens wat kunnen helpen.
Als en zodra het economisch herstel doorzet, zal niet lang daarna de groei van de werkgelegenheid voorzichtig volgen, met alle gevolgen van dien voor de werkloosheid. Hoe dan ook, de enorme krapte op de arbeidsmarkt zal dus nog even wat minder erg zijn, maar zal zeker niet verdwijnen.

Benut deze relatieve pauze om je voor te bereiden op de razend uitdagende middellange termijn!